Thursday, September 24

Buat Baik Berpada-pada

Salah satu keseronokan beraya adalah peluang bercuti, ziarah sanak saudara, sahabat handai dan berkongsi kisah hidup. Ada ketikanya kita boleh lihat perkembangan kehidupan seseorang samada saudara atau sahabat kita berbanding kali terakhir kita bertemu beliau. Ada yang makin baik dan tidak kurang yang sebaliknya, ada yang dimurahkan rezeki dan pastinya ada yang ditimpa bencana.

With that note, sekali lagi aku minta izin untuk berlakon menjadi pakar motivasi. Or in this case aku nak jadi orang tua yang memberi pesan kepada golongan muda yang baru nak kenal dunia, that I would say including myself yang baru nak memulakan kehidupan berfamily. So, dalam erti kata lain sama macam biasa kita dengar, aku akui pesanan ini sebenarnya aku tujukan kepada semua kawan-kawan dan termasuk diri aku sendiri.

Tajuk posting ini, Buat Baik Berpada-pada tentunya adalah separuh daripada pepatah orang tua-tua yang dilengkapkan dengan kata-kata Buat Jahat Jangan Sekali. 2nd part of the pepatah, Buat Jahat Jangan Sekali aku rasa very clear lah kot… Nope, bukan lah bermaksud kita mesti buat jahat banyak kali or we should repeat the same sins over and over again. Obviously pepatah itu berpesan agar kita tidak sekalipun melakukan sebarang kejahatan, we should never commit any wrong doing. Meanwhile, pada aku Buat Baik Berpada-pada carried bigger meaning that we take for granted. Biar aku cuba explainkan makna-makna tersirat daripada pepatah tersebut. Aku akan listkan senario yang berbeza-beza dimana kita patut gunakan pepatah tersebut. Buat baik yang aku nak sampaikan adalah buat baik kepada orang lain, atau aku classifikasikan sebagai membantu atau menghulurkan pertolongan kepada individu lain.

Kalau kita ingin buat baik dengan orang lain…

1. Jangan Sampai Menyusahkan Diri Sendiri
Mak aku ada pepatah sokongan untuk situasi ini. Dia kata janganlah bagi bantal kepada orang lain sedangkan kita tidor berbantalkan lengan. Memang ada sesetengah manusia yang terlalu taksub nak membantu orang lain sehinggakan tangungjawap terhadap diri sendiri atau keluarga diabaikan. Manusia jenis ini selalunya beranggapan dia antara manusia paling mulia kerana sanggup membakar diri sendiri bagi menerangi kehidupan orang lain kononnya. Manusia sebegini meletakkan pandangan orang lain terhadap diri dia terlalu tinggi, dia gilakan sanjungan dan penghargaan. Remember, in what ever condition pun we should somehow become a little bit selfish.


2. Pastikan Kita Tidak Tertipu

Ini straight forward la kot. Sebelum kita membantu seseorang pastikan orang tersebut memang memerlukan bantuan. Jangan biarkan diri kita ditipu. Penuhkan diri kita dengan maklumat yang sepatutnya sebelum ambil keputusan untuk mambantu. Then, kalau perlu make sure everything done legally agar diri kita tidak terjerat di kemudian hari. Kita juga tidak harus biarkan diri kita diperbodohkan, mungkin orang yang kita nak buat baik dengan dia tidak berniat menipu, memang dia betul inginkan bantuan, tapi oleh kerana kita suka membantu dia, dia percaya dia boleh memperkudakan kita.


3. Jangan Wujudkan Syak Wasangka

Jangan membuat kebaikkan sehingga boleh menimbulkan syak wasangka masyarakat sekeliling. Contoh: Orang lelaki membantu mak janda shopping raya, mak janda tolong pasang langsir rumah pak duda, tolong tok ketua cari buluh lemang…. dan sebagainya. Mungkin niat kita baik, memang kita jujur nak membantu. Tetapi kita harus cuba sebaik mungkin untuk tidak menambahkan dosa orang lain yang akan mengutuk kita atau berpandang serong terhadap kita. Wujudkan syak wasangka juga termasuk aktiviti buat baik dan let the world knows. Bagi derma kat anak yatim dan announce dalam tv, dalam newspaper. Derma bina masjid sampai arrange press conference. Confirm orang yang melihat akan fikir motif sebenar kita berbuat baik kalau kita show off sebegitu. Cuba elakkan…


4. Do Not Make Others Looks Bad

Ini tricky sikit. Untuk mengelakkan diri kita daripada dibenci oleh orang lain. Although it is not totally our fault. Kita kena fikir lebih sedikit semasa membuat perkara kebaikkan kepada orang lain. Jangan kita membantu sehingga membuatkan ada pihak lain yang nampak seperti jahat, bodoh, lembab dan sebagainya. Contoh: Ketua UMNO bantu mangsa banjir di kawasan wakil rakyat PAS, bantu anak buah department lain naik gaji, buatkan baju raya anak jiran yang bapanya busy cari duit, dan perkara-perkara sedemikian. Pastikan jasa baik kita itu tidak akan mengguris perasaan, memburukkan imej atau menyinggung perasaan mana-mana pihak.


5. Jangan Set Standard / Beri Harapan Besar

Aku pernah sentuh benda ini dulu, dalam posting aku ntah tahun bila ntah. Kalau kita membantu seseorang banyak kali, percayalah bila sekali kita berkata tidak nescaya kita akan dipersalahkan. Pertolongan kita beratus kali sebelum ini akan dilupakan, rejection kita yang satu itu juga yang akan dikenang sampai bila-bila. Memang adat resam manusia sebegitu, jangan kata orang lain, diri kita sendiri pun kemungkinan kita dah buat perkara yang sama. Contoh: most of us benci polis traffic bila mereka saman kita. Tapi pernah tak polis traffic maafkan kita dan hanya beri amaran lisan? Pernah… but still kita selalu ingat time polis traffic saman dan waktu dia ‘lepas’kan kita, kita lupa. Jadi, setiap kali nak bantu orang lain make sure kita berhati-hati dan jangan berikan harapan yang terlalu besar kepada orang yang ditolong. Cuba somehow pass a message we not always there for them, kita pun ada masalah sendiri yang kita perlu selesaikan. One of the way adalah dengan show some hesitation bila nak membantu, let say somebody nak pinjam RM10, although for us it is a small amount of money. But still buat-buat konon berat nak bagi, hopefully next time kalau dia minta lagi, dan kita memang tiada duit time tu dia tidak akan anggap yang kita sengaja tak nak tolong dia.


Kalau difikirkan-fikirkan sepanjang hidup kita memang kita memerlukan bantuan orang lain since kehidupan sebenarnya adalah proses berterusan menyelesaikan masalah. Bangun pagi, badan kita kotor dan tak segar… kita selesaikan dengan mandi. Masalah seterusnya, perut lapar… then kita sarapan. Kita perlukan wang, jadi kita bekerja. Problem nak pergi tempat kerja, kita settlekan dengan driving or take public transport… dan tindakan ‘selesaikan masalah’ ini akan berterusan sehingga bila-bila. So, proses menyelesaikan masalah ini mustahil dapat diselesaikan seorang diri. Kalau ambil contoh bangun pagi tadi, kalau pekerja pembekal bekalan air tidak tolong supply air ke rumah kita, masalah badan kotor tidak dapat kita selesaikan, kan? Sama juga dengan semua masalah-masalah lain dalam kehidupan yang terhidang untuk kita selesaikan. Sikit atau banyak, free atau berbayar, kita sememangnya memerlukan bantuan orang lain. Jadi tidak perlulah sombong sangat, tolong menolong sememangnya benda wajib dalam kehidupan. Cuma kita perlulah… BERPADA-PADA.

Fuh! Update blog time cuti raya... dah kira blogger tegar aku ni. Hahaha... abang-abang ipar aku ada wireless broadband, aku pun memang bawa laptop balik kampong. So, why not... kan..

6 comments:

infraklia said...

abg btol..nk taruk blog abg btol lam blog sy bleh ke??

Mr. Right said...

Silakan dik!

Wak Martopo said...

bro, aku ada baca pepatah boyan somewhere lbh krg camni ~ when u do right, no one remember. when u do wrong no one forget. lumrah alam bro..redha je la.

♥♥relyza♥♥ said...

minta izin copy paste entry ini ke blog sy yer...
tQ in advance...

Mr. Right said...

Wak,
Betul tu.

relyza,
Silakan.

Anonymous said...

"Manusia sebegini meletakkan pandangan orang lain terhadap diri dia terlalu tinggi, dia gilakan sanjungan dan penghargaan."


excuse me?mana awak tau dia nak pujian manusia?apa salahnya kalau dia berkorban utk kesenangan org lain?pengorbanan kecik camne pun,Allah pandang.

x elok la buat ayat camtu
ada je manusia yg mmg betul2 baik kerana Allah

kalau tidur atas lengan sbb bantal kita bagi kat org,tu pengorbanan melampau ke?tu smpai terlebih2 baik ke?benda kecik sgt tu pass2 bantal.xkan bantal pun berkira.xkan bagi bantal pun dikira gila sanjungan.

fikir elok2.kita kena bersangka baik sesama islam..

salam.

Total Pageviews

. page counter