Saturday, November 7

Video Namewee Kutuk TNB

Ah Beng yang dapat instance fame sebab mempermainkan lagu Negaraku beberapa tahun lepas berjaya produced another controversy video. This time dia kutuk Tenaga Nasional Berhad, TNB.

Dalam video clip tu, Namewee mulakan dengan menunjukkan kemarahan sebab dia call TNB Muar tapi panggilan dia tidak berjawap. Seriously aku confuse, pehal dia call office TNB Muar? Call sahaja lah 15454. So far aku tidak pernah dikecewekan oleh 15454, everytime ada gangguan bekalan electric tak kira di kampong atau di Shah Alam, aku antara orang pertama yang contact 15454. Kita diwajibkan bagi alamat penuh, tapi kalau kita dah selalu call, just mention nama sahaja dia akan bacakan alamat rumah. Namewee cakap even 15454 pun tiada jawapan, tipu...!

Then Ah Beng tu teruskan clip videa beliau dengan naik motor pusing keliling kawasan setempat… most probably Muar. He end up sampai di office TNB. Dia marah sebab kenapa office TNB ada electric, sedangkan rumah dia tiada, logic and valid argument. Cuma maybe office TNB tu jauh dari rumah dia, dan tidak terkena gangguan or office tersebut ada generator set. Maybe Namewee tidak akan mengamok kalau TNB install sebiji genset kat belakang rumah dia khas untuk dia seorang sahaja. Atau mungkin juga dia still akan marah, sebab bunyi bising menggangu beliau nak concentrate buat lirik rapping.

Namewee teruskan video dia dengan ‘mengamok’ dalam office tersebut. Beberapa interesting points yang boleh di highlight kan:

1. Namewee marah sebab pekerja-pekerja disana relax, minum kopi, makan pisang instead of jalankan troubleshooting.
2. Namewee ingin berjumpa dengan the highest rank officer di pejabat TNB tersebut.
3. Namewee marah sebab tiada pengumuman pasal gangguan bekalan elektrik yang dibuat oleh TNB dalam newspaper or television.

Apa ke bengapnya Namewee ni….

1. Takkan semua pekerja TNB yang standby tu perlu dikerah ke site and repair masalah tu. And if they not at site adakah mereka tidak boleh relax, minum kopi tengah malam nak hilangkan ngantuk?
2. 10 pm, tidak mungkin manager TNB still di office. Nak jumpa boss besar-besar, datang pagi-pagi la apek oi!
3. Apek ni dah confuse antara breakdown dengan scheduled shutdown for maintenance or upgrading works. Takkan Namewee nak TNB buat prediction, tonight will be a breakdown, then buat announcement dalam newspaper sebegini:



Aku try to figure out what actually Ah Beng Namewee ni cuba lakukan?

1. Menyambung popularity?
2. Harap TNB will improve their quality of service in his place?
3. Nak naikkan semangat racist? Seperti komen-komen yang ditinggalkan di Youtube… Cina, Melayu dan India bodoh sedang berlawan cakap… bengong!


Seriously aku tidak pasti apa tujuan utama dia buat sebegitu. Cuma aku sedikit kagum dengan tindakan pekerja TNB tu. Kalau aku ditempat mereka confirm aku rampas perakam video, campak dalam longkang… dan seterusnya aku pecahkan pula muka apek cakap banyak tu.

I’m not try to defend pekerja-pekerja TNB tu, kita semua tidak tahu what actually happen that night. Aku juga tidak didorong oleh semangat racist untuk defend mereka, banyak kali juga aku kutuk orang Melayu, businessman Melayu, pekerja kerajaan and so on.

Tapi tindakan mengamok, datang ‘serang’ pekerja TNB malam-malam buta… then buat rakaman video, publish di Youtube… seriously lame la. Namewee ingat dia cool sangat la dengan produce video tu dan buat lagu-lagu menarik mengutuk TNB. Mungkin betul terlalu kerap gangguan elektrik di tempat beliau. Tapi dengan mengamok sebegitu, for sure will not solve the problem. Report la ke ketua kampong ke, wakil rakyat or better report kepada rival wakil rakyat, maksudnya ahli politik dari parti lain dikawasan tersebut. Last option, seperti ramai orang buat, contact Karam Singh Walia or mana-mana reporter, kalau dah keluar Buletin Utama guarantee TNB akan bertindak.

Secara logiknya, TNB pun sama seperti service provider yang lain, tidak mahu ada gangguan bekalan. Tidak kiralah bekalan elektrik ke, air ke, internet ke, gas ke… since every breakdown melibatkan cost dan kerugian yang besar. Ingat seronok ke kerja repair talian or cable tengah-tengah malam? Ingat best ke buat report berjela-jela kepada boss? Tak kisah la boss baca atau tidak, ada tindakan susulan atau tidak, tapi report still kena submit. Aku percaya kalau boleh, pekerja TNB tu pun nak duduk goyang kaki dan semuanya berjalan lancar.

Kalau Namewee atau sesiapa pelanggan TNB tidak mahu gangguan bekalan elektrik lansung, pasang lah generator atau pasang sistem solar sendiri lah!


P/S: Aku tidak related lansung dengan TNB. Cuma aku harap dengan membodek mereka, dapatlah bekalan elektrik free seumur hidup. Hahaha… boleh aku pasang air cond banyak-banyak dalam rumah. Hahahaa….!

14 comments:

Mr. J @ pengerindu.com said...

huhuhu.. elektrik free seumur hidup. ko nak pasang aircon banyak2 buat ape bro., nak buat umah salji.. hhuuhuh.. kalau dapat eletrik free sambung satu wayar gi umah aku k..ihhiih

www.pengeRindu.com

kenwooi said...

hmm.. interesting view..
yeah.. i agree what the act was somewhat irrational.. =)

kenwooi.com

abikhsan said...

Why people in Malaysia worried and scared about this guy. No action taken on issue Negarakuku and now now dia dah telanjangkan TNB to the whole world... Political survivor ke..???

Namawee boleh charge bawah Akta Hasutan... lol..

ara charles said...

aku tak pham y apek 2 bdoh semdemikian rupa..lyak buang negara n mrempat kat israel je..kui3.

ara charles said...

apek tu cam sial dowh...sohai pnya org daa..aku pun wmai jgk kwan cna tp tak de lah bdoh sdemikian rpa..

ara charles said...

apek tu cam sial dowh...sohai pnya org daa..aku pun wmai jgk kwan cna tp tak de lah bdoh sdemikian rpa..

joey said...

Isu nie dah dikupas di obefiend.blogspot.com dan ada feedback dari sorang engineer TNB yang tolong balas jawab kepada Namewee gampang tue.. korang bacalah reply engineer TNB tue..

teek said...

So far, kalau ada breakdown (bukan scheduled maintenance) aku call 15454 and tak sampai 4 dering pun dah ada orang jawab. I’m not sure what number he called. You can’t expect miracle la, kalau takde letrik (breakdown bukan scheduled maintenance) for a day...then ada reason to be a hulk, tapi…baru sejam, tunggu je la.

I seriously think he’s an attention seeker who got nothing better to do.

and stop with the racist comment la, grow up!

piye said...

dood,
related isu psl mamat tu
bole baca blog mazidulakmal sidek pasal isu ni..
http://mazidulakmal.blogspot.com/2009/11/apa-kau-cari.html

dan komen psl isu tu gak di blog org lain.
http://bapak-gulagula.blogspot.com/2009/11/namewee-pukimak-retarded.html

piye said...

aku paste kat sini petikan jawapan pihak TNB psl isu nie:

Jawapan Dari Maintainance Manager mengenai isu Nameewee.. dipetik dr forum cari.com
-------------------------------------------------------------



Dear all friend in Malaysia,
First of all, I would like to introduce myself, I am Maintenance Manager from TNB, I have been serving for TNB for the past 10 years and I am regretful whatever presented in front of you is very untrue.
We have to understand the nature of the electrification supply system, TNB deal with customer in 3 occasions:
1. Customer request for supply, when you have to fill up the forms,
2. Customer pay the bill at counter, Q&A etc..
3. Customer experience supply interuption and call help for supply restoration
In this incidence , Namewee experiece the 3rd condition, the supply interuption in this case is breakdown, ie a force outage due to technical reasons such as:
i. Third party excavation, could be due to developer while installing the box culvert, could be due to utilities companies excavated power cables during their cable/pipe installation.
ii. Sabotaj/vandalism by hero who dare to cut live cable sometime at 11,000Volts and tripped the system,
iii. Force majore such as thunder storm, floods that supply has to be cut off in order to secure people life from electrocuted.

What you see in this short movie are:
1. Namewee 'Intentionally'make havoc in TNB Muar, he wanted to scold and teach TNB guys a lesson(before leaving his house),
2. He said after he came back to Malaysia he experiece 3 times outages, BUT when dealing to TNB officer he said "MANY Times", motive is very clear, it's to agitate the people by taking a good shot.
3. Eventhough the officer has explain this is a breakdown, he still insist for the notification letter and insist to see the superior at 10:10pm,
4. and the rest are cursing, vulgar words, and very uncivilised signages.

What you don't see perhaps are:
1. What are the people doing in the lorry, why are they working at 10:10pm?
Ans= These are people that assist in the restoration of supply during the event of breakdown, Energy Commission standard for restoration time is 4 hours for Medium Voltage Tripping(below 66KV).
2. Why the officer 'Kecil' working 10:10pm in the office & with his colleagues?
Ans: He is not there to eat the banana and minum kopi, he is the technician who monitor the system and get the outage ticket from Call Management Center (CMC) ~15454 and despatch the repair work to the fault finder team. As far as I know, after deliberate of thought, I can't figure out any other companies in Malaysia can provide 24hrs of service. Tenaga people will go to your house at 3am if you call them at 15454 if you experiece of blackout in your house, but not calling at 06-9532951, this is an office no. No point to call 10 times as the message clearly ask you to call 15454 for any complaints. Perhaps Namewee problem is like Ama that they don't understand Bahasa Malaysia language. We can understand Ama problem as they migrate from mainland of China, but not Namewee who was born in Muar.
We, TNB, are dedicated to "Keeps the Light On" in your house.
3. Why TNB office has supply but no Namewee house?
Ans: If Namewee stay behind of TNB Muar, perhaps this video will not appear. In the actual world, all substations are link by each other, and each substation has to supply to the respective housing area, since he is riding a bike, I assume TNB office is KMs away from his house, and hence if there's any technical failure on the underground cable or overhead line, therefore TNB officer has to be mobilized to do the isolation of the circuits and taking measurement(insulation testing) of each section of the cables, and all this takes time.

My comment: For the fact is Namewee is a pig. Dia memang sengaja buat camtu supaya jadik popular. TNB should drive their big lorry and run him down. No, that is figure of speech. Cina bukit ni memang bodoh.

p/s: Azhar, aku dah email username dengan password aku. lols.

abikhsan said...

Apa cerita Liverpool this season..?? Last season lepas 10 games kau dah buat analisis... This time takde analisis ke..?? Hu Hu Hu....

deth said...

hampehnyer namewee....aku sbg staff TNB memang panas tgk mamat ni..nak complain, complain je la.x yah nak maki hamun..kalo aku tau rumah dia siap la..aku potong api rumah dia...hahahaha..padan muka dia...aku rasa kalo motor dia rosak abis motor dia kena maki hamun....siap wat video skali...hahaha...

Nazareen said...

Hahahaha...bang deth...watpe nak potong api umah dia....Cantas orgnye terus...senang...Nanti takde la kalau telanggar anjing pon wat video gak...ahaksss..Cheers..

Mr. Right said...

Mr. J,
Senang aku nak tidor kat mana2 dalam rumah. Kalau nak tarik ke rumah ko, aku charge ko lah, k?

kenwooi,
Thanks.

abikhsan,
K'jaan malas nak charge dia kot. Lagi dilayan, lagi menjadi.

ara charles,
Maybe dia memang nak sgt jadi rakyat Taiwan kot.

joey,
Dah aku dah baca.

teek,
BEtul. 15454 selalunya cepat je jawap.

piye,
Thanks bro.

abikhsan,
Analisis? Hahaha... ujung season aku analisis. K?

deth,
kalau motor dia rosak dia akan hantuk kepala dia ke dinding. Sebab dia salahkan diri sendiri kerana tak maintain motor elok2.

nazareen,
Tak baik cantas2. Potong je.

Total Pageviews

. page counter