Tuesday, February 2

Jom Pakat-pakat Bina Lebuhraya

Notice: Most of the ideas for this write-up came from well known politician and very experience ex-government servant yang aku jumpa last few months and last few days. Obviously we share the same thought over this issue.

Aku cukup menyampah dengan ‘highway-highway mee segera’ yang dibina oleh pemaju-pemaju yang cekek darah.

Nope, I’m not referring to inter-state highway macam Lebuh Raya Utara Selatan or Lebuhraya Pantai Timur. Highway sebegitu sememangnya sangat-sangat diperlukan. Bayangkan dulu nak travel ke Kuantan dari KL makan masa 4-5 jam, last Saturday aku pergi Pekan pun baru 3 jam lebih sikit je. Lagi lama dulu, masa aku kecil-kecil balik kampong ke Perak dari Negeri Sembilan, punyalah azab. Memang satu perjalanan yang memenat dan memakan masa. Tapi sekarang, bukan kata N9-Perak, JB-Penang pun boleh enjoy lagi.Bila lah East Coast Expressway tu nak complete? Takkan nak tunggu Kelantan jatuh dalam tangan Barisan Nasional balik kot. (Highway Pantai Timur developed by MTD – that stand for Malaysia Thailand Development, kan? So kalau nak siap memang kena sampai Thailand lah)

Highway inter-district macam KESAS (hati kawan-kawan kena jaga, kan?), Seremban-Port Dickson or Senai-Desaru itu boleh dikira ok lagilah. Since memang banyak membantu melancarkan perjalanan, dan yang penting highway concessionaires betul-betul bina the whole stretch of the highway with proper planned rest area, public utility and safety precaution.

Aku menyampah dengan highway-highway sebegini…..

LDP



DUKE



What are the main similarities all those highway?

1. Pendek, not more than 50km.
2. Pihak konsesi hanya lakukan kerja yang sangat minima.

They proposed to government any particular area kena buat highway, they gave all sort of excuses lah. Antaranya:

1. Traffic Dispersal
Konon-kononya boleh ease big city traffic jammed. Kereta-kereta yang banyak disatu-satu jalan boleh diagih-agihkan ke highway-highway yang baru yang akan dibina ini.


2. Solve Masalah Parking
Mungkin ramai tak perasan, actually dengan adanya highway juga boleh membantu selesaikan masalah parking. Again, kenderaan akan diselerakkan ke atas highway-highway instead of static di atas petak parking.


3. Save Traveling Time
Have to admit lah, most this ‘highway pasang siap’ dibina cross kawasan-kawasan berkepadatan tinggi. Bila save traveling time ni berkait dengan macam-macam benda positive lain; save petrol, kurangkan pencemaran, tingkatkan productivity kerja, more quality time for family, etc…etc.

So, overall project 'highway-highway tangkap muat' ni bagus juga, cuma one big reason aku menyampah adalah kerana sifat dengki yang membuak-buak dalam diri aku.

Dengan buat beberapa perkara simple di bawah, mereka mengaut keuntungan dengan tempoh konsesi berpuluh-puluh tahun:

1. Block existing free-to-use road and convert jadi exit or entering point.
2. Pasang pagar.
3. Lebarkan kiri-kanan jalan sekiranya perlu.
4. Built 1 or 2 ramp and flyovers.
5. Pacak toll booth.

Done!

Perfect example, Lebuhraya Kemuning - Shah Alam. Cross dari Federal Highway to Kota Kemuning toward KESAS.

Jalan dari Federal Highway all the way to section 19 sehingga Uptown Shah Alam, dulu semuanya free, jalan biasa sahaja…. But next few month after some minor works done by developer, then kita terpaksa bayar kalau nak guna jalan tersebut. Hampeh!

Masalahnya, kalau highway tu dah ada, temptation untuk menggunakannya sangat tinggi. Ramai prefer bayar extra 1-2 ringgit daripada stuck dalam traffic jammed 1-2 hours.

Adakah benar rumors yang mengatakan kerajaan betul-betul dah takde duit, so instead of bina jalanraya baru better government privatizekan and let us… rakyat pay for the road infrastructure project using our hard earned money. Dua kali hampeh!

5 comments:

Pakuteh said...

Salam bro,

Aku tak pasti tujuan asal hang tulis artikel nih. Semacam je bunyi....

But thumbs-up for your sincere review.

Manje said...

salam.

Manje setuju dengan pendapat pengarang. Secara mata kasar memang nampak duduk di area kota ni macam 'kaya-raya' tapi sebenar nya di sebalik gambaran itu terselit kos-kos kehidupan yang terlampau2 seperti ini. Cam ne jenayah tak meningkat? Nampak macam tak de kena mengena tapi semua ni sebenar nya ber kait. Manje cadang kan pada pihak berkuasa ter utama kerajaan jangan lah penting kan diri sendiri tapi penting kan rakyat.

Sekian.

Mr. Right said...

Pakuteh,
Nothing serious, idea ini tercetus masa tengok 'pembinaan' highway Kota Kemuning - Shah Alam. They just block existing roads, upgrade sikit2 then pacak toll booth. Pedih je hati. But as I mentioned in the posting, highway macam federal highway, NKVE or KESAS memang bagus juga and adil since pihak konsesi built the whole highway.

Manje,
Betul. Banyak sgt pembelanjaan kecik2 yg membukit.

Anonymous said...

aah kerajaan da takde dwet. budak2 smka semua suh balik tiap2 minggu.

Anonymous said...

saya dah try lksa ni. elok tuan try juga. dari fed hghwy ke uptown, free walaupun dah diupgrade oleh konsesi. bila cross sungai ke alam impian atau ke kesas je kena bayar kot.
ini memang alternatif yg baik, kalau tak berkenan bayar tol, kita boleh guna jalan sedia ada.

Total Pageviews

. page counter