Monday, March 1

i-City Shah Alam



Dah makin kurang posting panjang sebegini dari aku. Nothing serious, just a simple review pasal i-City and sedikit sindiran kepada blogger gila cari duit (obviously penyakit dengki play a part here, hahaha…).

Ramai rupanya tak tahu pasal latest land development project di Section 7 Shah Alam. Biar aku bagi promotion free kepada diaorang. Aku dah stay di Shah Alam for more than 10 years, so not a sins for me to feel proud with my neighborhood township development project, right? i-City pun cuma sepelaung je jaraknya dengan rumah aku tinggal sekarang… ok, maybe not exactly sepelaung, kalau jerit pakai microphone baru boleh dengar kot. Antara apartment aku tinggal dengan i-City dipisahkan oleh pondok-pondok toll Sg Rasah, Federal Higway (last toll before entering Klang). Kalau sesiapa masuk Shah Alam regardless using apa highway sekalipun, bila dah dekat nak masuk, mesti akan nampak signboard menunjuk arah ke i-City. Letak directive signage di papan penunjuk arah di highway (yang kaler hijau tu), kena bayar ke?

Secara ringkasnya, i-City ni merupakan sebuah projek pembangunan yang besar, ala-ala macam Sunway bangunkan bandar Sunway, IOI bangunkan Puchong dan Guthrie bangunkan Bukit Jelutung. Although physically, aku rasa sizenya tidak besar sangat and rasanya i-City focuses more kepada office suite and commercial complex, rather than residential houses (tapi still ada housing estate yang dibina di dalam i-City ). Dan yang menjadi selling point utamanya adalah konon-kononya i-City akan dilengkapi dengan kemudahan komunikasi tercanggih, fast broadband connectivity, first class communication technology, ubiquitous wireless area and so on. i-City juga dirancangkan agar menjadi cyberhub yang akan menempatkan datacenter, gateway, virtual office, smart school, etc. We might witness (or hear/read) all the hype about i-City's state-of-the art communication infrastructure in next few months, or at least when tempat tu dan mula diduduki, sekarang ni aku tengok still banyak vacant units.

Salah satu cara i-City create awareness pasal kewujudan mereka adalah dengan menganjurkan pelbagai sambutan sempena perayaan-perayaan di Malaysia dan juga dengan membina perhiasan lampu-lampu di seluruh bangunan-bangunan yang dah siap di sana. Sambutan Christmas, New Year and the latest Chinese New Year.

Thanks to i-City sekarang aku tidak perlu pergi jauh-jauh untuk tengok percikan bunga api… just dengan stay di corridor apartment aku, aku boleh tengok persembahan bunga api yang grand. Last Saturday aku tidor awal… gila awal, around 8:30 malam kot. Around 11 o’clock, aku terbangun… aku ingatkan apartment aku runtuh ke apa. Berdentam-dentum bunyi kat luar. Aku bergegas keluar bilik, aku tengok wife kelam kabut capai kamera dan keluar rumah… Ambil gambar bunga api sempena habisnya chap goh meh. Gila… bunga api penutup chap goh meh sama meriah dengan tahun baru. Memang confirm hantu-hantu semua lari lintang pukang. Ini footage yang wife aku sempat snap.



Next, pasal hiasan lampu. Perhiasan lampu di i-City adalah yang paling cantik aku pernah lihat. Seriously aku kagum, dah macam pertunjukkan hasil seni lampu. Maybe sebab aku tidak pernah tengok hiasan yang lebih grand di oversea or pusat peranginan. Masa cuti Chinese New Year, aku dengan wife saja-saja berjalan kesana. Terkejut aku tengok deretan kereta beratur nak masuk. Aku ingatkan ada function apa-apa ke, ada artis nak buat show ke, ada ceramah parti politik ke. Tapi budak-budak jaga parking tu cakap memang setiap malam sebegitu. So, aku just lalu sambil nikmati kecantikan lampu-lampu dari dalam kereta dan plan datang semula esoknya. The next day, lepas sembahyang maghrib, terus aku pergi. Dapat park dekat dengan taman.

Here the picture and professional quality video recording dari aku. Hahahahha….




Pening tak tengok video pusing-pusing? Haha... sorry gambar and video do not do any justice to the real light wonderland in
i-City . Aku guna lousy digital camera, mana mungkin gambar boleh cun.

Then, bila nak pergi ke area bangunan aku tengok dah beratus kereta berpusu-pusu, macam semut berebut gula. Aku malas nak memeriahkan jammed, aku buat u-turn, then balik. To give you guys some idea, tengok gambar yang aku ambil dari corridor rumah aku.

Gambar-gambar dan video dalam taman yang di atas tu adalah dari area sebelah kiri. Separuh lagi hiasan adalah dalam area bangunan. between buildings and dalam beberapa unit shop lots. Ada hiasan seumpama salji dan ada tanglung, bunga dan macam-macam lagi…obviously they design it sempena Christmas, New Year and CNY.

So, kepada kawan-kawan yang duduk area Klang Valley kalau malam-malam boring duduk rumah boleh lah datang melawat perhiasan landscape lampu di i-City. Jangan lupa give me a call, kalau aku free boleh korang belanja aku teh tarik and nasi ayam.

Kepada member-member yang kaya raya, boss-boss company besar, properties investor, pengumpul harta tanah… boleh lah risik-risik website i-City kot-kot ada yang berkenan di hati. Kalau mahukan lain-lain corporate information pun pergi la visit page mereka. Malas aku nak jadi copy-and-paste blogger.

Semua gambar-gambar aku malas letak watermark. Kalau aku jumpa ada orang curi... siap lah, aku saman 100 juta. Hahahaha....! Joking... actually aku malas letak watermark sebab aku percaya pembaca blog aku semunya baik-baik, macam aku juga. So, kalau nak pinjam gambar boleh minta elok-elok, kan?


--- Sessi kutuk blogger kapitalis bermula ---

Again, kalau ada yang wonder why aku bagi mereka promotion free…let me be honest la, sebenarnya ini paid review. They pay me to write something about them. Since aku ni materialistic blogger, blogger yang telah diracuni pemikiran kapitalis, aku setuju dengan offer mereka. Walaupun tidak seberapa, sekadar pakej melancong free ke Paris, 1 unit office space, laptop 2-3 biji, handphone canggih 4-5 biji and free broadband for life… aku terima juga sebab memikirkan ini kira corporate social responsibility aku kepada Bandaraya Shah Alam dan penduduknya. Hahahaha… my wish!

So, sekadar meniru aksi blogger-blogger kapitalis, aku terpaksa tulis phrase di bawah selepas setiap paid review:

Khidmat pesanan masyarakat ini dibawakan khusus kepada anda oleh Akubetul.Com.

Somehow bunyinya macam buat amal jariah je kan?

Then, kadang-kadang ada yang nak jadi mat salleh sikit…

This community service reminder is brought to you exclusively by AkuBetul.Com


Muahahaha…. hahahaa… peace!







11 comments:

ishak said...

bro photo tu bro ambik guna slr ker atau digital biasa

Mr. Right said...

Kamera digital biasa.

Ab Razak Hj Ahmad said...

"ubiquitous wireless ..." menatang apa tu...????

Why not kau taruk link kat page ni dgn your previous posting kata 'all boradband kat Malaysia ni sucks...

i-City, ke U-City ke, my-City ke... selagi gomen or service provider tak improve dia punya broadband.. jgn harap la boleh di kategorikan canggih manggih.... i.e... mcm Singapore..

p/s - bukan aku tak patriotik ya...

neewa76 said...

cantiknya...ada pluang nk g sne la nnti...
hurmmmm ble la dpt g agaknya tu...

Anonymous said...

random hentai pictures

Mr. Right said...

Ab Razak Hj Ahmad,
Mana ada posting aku kata all broadband in Malaysia sucks. Posting tu aku cakap, why we (user) will never satisfy with our broadband. Sedikit lain maknanya.

Neewa76,
Mmg cantik. Makin hari makin ramai org pegi.

ano,
?

phyerousze said...

i have a question; lampu2 pokok2nye kat sana kan, pakai letrik ek?

~Azza~ said...

wah best nya nak kena g la i-city tu...thanx for the detail....

http://fromheadtotoeofme.blogspot.com/

dinorwave said...

Hehehe Mr. Right .. nak mintak izin nak amik info skit nk guna wat assgment n post dlm blog sendiri hahaha

Pai the Mrs Razif said...

Salam. Bro, saya amik gambor sket yek... nak promote kat kawan2. hehe... Thanks anyway. =)

Mr. Right said...

dinorware & Mrs Razif,
Silakan... Cuma bgtau la ur reader u ambil dari blog ni. Sekali sekala nak juga promotion free. Hehehe....

Total Pageviews

. page counter