Friday, March 19

Rakan Facebook PM

13/03/10…The day when my face appears few times in almost all news segments, TV3, RTM and even maybe Awani.The next day, printed in frontpage of Utusan, dalam NST, Kosmo and being copy-and-paste onto at least 10 blog post. Hehehe…

Ok…ok… not exactly muka aku seorang sahaja, actually muka aku terselit-selit di tengah ratusan manusia yang lain or termasuk dalam angle camera tv.

My close friend knew about my involvement in this event few days before. Aku brag to the max, hahahaha…. Print the invitation email and pass kepada mereka.

Yup…! Aku antara 300 orang terpilih untuk majlis Jamuan Minum Petang 1Malaysia anjuran Dato’ Sri Najib Razak di official banquet hall of Prime Minister house, Kompleks Seri Perdana last Saturday.

Start with this….


Then, aku register… after few weeks, received this email…


Replied to the email… then received another email.



… and hasilnya aku dapat makan free di rumah Perdana Menteri!



Dan bawa balik goodies bag yang ada had cover book, mug, fridge magnet, brochure and mouse pad.




Yang best:
1. Makan free!
2. Dapat hadiah
3. Dilayan macam orang besar
4. Makan free!
5. Once in a life time experience makan di rumah PM
6. Borak-borak dengan guard and pegawai pengiring
7. Keluar TV and newspaper.
(Feel good bila ada kawan sms, call, msg di FB mention pasal they saw my face. Memang seronok bila kawan ingat muka kita, kan?)
8. Makan free!
9. Perfect excuse for not balik kampong. (Even my mum call mentioned anak sedara nampak muka aku dalam paper)
10. Met not so friendly new friends.
11. Buang air di rumah PM… Damn, toilet dia cantik siot.
12. Found out Najib’s son boleh jadi disc jockey.
13. Makan free !


Yang Tak/Kurang Best :
1. Majlis tidak terlalu teratur, so semua berebut-rebut nak close to PM
2. Soalan aku tidak terpilih
3. Found out PM support MU and of cause he hate Liverpool.
4. Gambar PM ceduk makanan untuk aku tak keluar kat mana-mana.
5. Kenapa PM suka bagi speech in English?
6. Takde lucky draw (selalunya majlis macam tu ada lucky draw)
7. Air air-cond menitik atas kepala.(see picture below)



Yang Lucu:
1. Ada orang bawa proposal and pass to PM and/or Rosmah
2. Ada orang usung big poster and ask PM to sign.
3. Ramai selit business card dalam poket baju PM
4. Soalan pasal MU


What ever agenda politik atau propaganda yang PM lakukan dengan menjemput rakan-rakan facebook ke rumah beliau aku tak kisah. Simply because aku terpilih…Hehhehe. Kalau aku tak terpilih for sure aku akan cakap…

1. This is another cosmetic politic ploy by PM. He try to potray ‘mesra rakyat’ image by turun padang and organizing so call a tea party. Hoping those who attend the party will… well just like what I did, which is telling the good hospitality that PM and his family gave to us on that evening.

2. PM waste tax payer money by organised not so important function.

3. Those who attend the party simply kaki ampu and attention seeker.

4. PM should concentrate managing the country or at least pay more intention on more serious issue (like MCA crisis) rather than entertain manusia tiada life (Facebookers).

5. PM try to tackle online user of Malaysia after witness majority of youngsters condong menyokong opposition.

Hehe… but again, since aku terpilih… apa aku peduli!

Boleh cari muka aku?

Honestly, aku rasa tak salah PM adakan acara sebegini. For sure makanan semua sponsored. (by the way… Kuzie catering yang cater that day memang best. Dah beberapa function aku attented cater by Kuzie. Tak pernah mengecewakan.) Lagipun, kalau betul it is a ‘lakonan’ by PM… aku still respect dia. Sebab effort tu, berhimpit-himpit dalam crowd. Layan orang ramai nak sign autograph, ambil gambar, terima hadiah (yup, ada yang even bawa kraftangan dari tin kosong hadiahkan kepada PM). With his busy schedule, still spare time layan kerenah ‘orang kampong masuk bandar’ di rumah beliau. Not bad lah…

Kalau fikirkan, if he really want to win internet user heart in Malaysia, he should tackle bloggers dulu. And to win blogger’s heart it is not a difficult job. Few discussion with Nuffnang, Adverlets, infinity, etc…. throw money through them to Malaysian bloggers… for sure bloggers will support PM. Hahahha… bloggers Malaysia majoritinya boleh ‘dibeli’, kan? For sure somebody dah advise PM to do so. Imagine exposer and support he will get if he invite 300 of Nuffnang’s ‘celebrity bloggers’… huge, right? But PM prefer to meet orang kebanyakkan dan listen to them.

Conclusionnya… terima kasih kepada PM sebab bagi aku makan free and beri peluang kepada kawan dan family cari muka aku dalam paper.


Kudos to PM!

Update (24/03/10):

Last few days received another email. Dalam email tu ada message ini:

Sama-sama.

16 comments:

jom jalan2 pi melaka..! said...

wah, bertuah badan...

jom jalan2 pi melaka..! said...

PM sayang kat saudara nie... sbb tu saudara dipilih dan terpilih...he3

infraklia said...

cool btol la..kalo aku dpt join bnde cmni mst bangga punye arr..steady la

mangkuk statik said...

muahaha..klaka2.
Kantoi diaorg tak bca blog kau! Tringat aku bila kau citer pasal golongan2 yg sokong Umno ni samada org yg "betul2 bodoh" or "org yg pandai tapi nak tipu org bodoh".
or did i quote u wrongly. Malas nak check balik. Pening nak carik!

Anyway, aku pon akan poyo kalau terpilih! Modal tulis blog terunggul nih. Muahhaha mmg hipokrit!
salam bro.

joesh said...

yang aku tak tahan siap "anda disarankan membawa kamera sendiri" tuh...mmg PM nak max impact n exposure dari blogger/FBker..apa2 hal pun aku kira berjaya gak la stunt PM untuk tarik attention n popularity

Ab Razak Hj Ahmad said...

Teringat masa posting kau dulu kenapa kau benci gille kat FB. Now baru tahu kenapa kau cool balim abaout FB...

Quote:


2. PM waste tax payer money by organised not so important function.

Agreed 1000%.... Ingat Najib and Kak Mah nak keluar duit sendiri ke nak bayar event tu...???

Takpe... aku sekapal dgn Najib pasal MU je la... errr.. mlm tadi Park Ji Sung karamkan Liverpool... he he he...

teek said...

Dood! Gambar ko dlm “PM cedok makanan” tu, muka ko..

i. mcm gambar superimposed
ii. mcm muka assassin tgh target (dgn dialog..tak guna, peminat MU rupanya)
iii. mcm muka tak puas hati PM tak cedokkan makanan utk ko!

Anyway…aku suka ko emphasized kan benda yg paling teramat penting sekali (redundant tak igt punya)…..iaitu makan free.

alongovtx said...

hoho...ni kira the best one never forgetlah ya...

Mr. Right said...

jom jalan2 pi melaka,
Nasib aku baik je. Dorg pilih random. Lain kali nasib org lain plak.

infraklia,
Hehe... tu la pasal. Bukan selalu leh makan kat umah Najib.

mangkuk statik,
Ko tuduh aku hipokrit ke ni? Aduh... sedih. Hahaha... takde lah, aku ikut prinsip Nik Aziz... sapa2 bagi, ambil je. Sokong, undi, pendirian, itu citer nombor 2,3,4. HEhehe...

joesh,
Ko tak baca habis ke posting aku tu? Kalau Najib nak maximum impact from interner user, better they call celebrity blogger. For sure blogger2 Nuffnang contohnya akan berebut nak g makan ngn Najib. Hehe...

Ab Razak Hj Ahmad,
Again, tragedi ko tak baca posting aku sampai habis or ko tersalah faham.
1.Masa aku tulis pasal 'benci facebook'. Aku just pretend aku benci facebook. Pegi baca balik.
2. Aku confident food sponsored by Kuzie.

teek,
Najib cedok makanan utk aku lah. Cuma gambar tu tak disiarkan dimana-mana. Siot tul!

alongovtx,
A'ah.

Stargone said...

wah, bertuah lar ko. PM siap cedukkan makanan untuk tetamu ker? wah, best giler.. tapi bukan untuk semua orang kan?

Pakuteh said...

Haha...tahniah bro...
Aku tak tau pun yang ngko ni mmg suka benda-benda macam nih.

Anyway, moga PM ajak ngko lagi taun depan...

marrang nung! said...

SALAM BRO...
apesal tahun ni ko punye posting sikit jek...
ape ko dah malas ke nak berblog nih...
tahun lepas ko dah ada 24 posting sampai bulan mac...
tahun nih baru 9...
prestasi ko nih macam liverpool la...
kamon bro...tingkatkan prestasi...
YNWA

Mr. Right said...

stargone,
Tak utk semua org, cuma utk beberapa org yg awal2 pergi ke bufet table. And, for sure lah aku org pertama yg check the menu out.

Pakuteh,
Takde la suka sgt. Cuma saja2 je.

marrang nung!,
Betul la bro. Aku dah kena sindrom Liverpool. Keja aku skrg kelam kabut. Takde masa nak mangarang tulis posting. Sorry bebanyak. Harap2 ada la org sanggup jadi guest blogger. Promote la blog korang dalam posting tu.

Anonymous said...

I'm very glad you took the time and wrote this...

Anonymous said...

cm hipokrit je haha..xskong tp bedal je pe yg die bg..

Mr. Right said...

Aku pun rasa cam hipokrit gak.

Hahahaha...!

2nd thought, masa study dulu pun aku tak setuju dgn sesetengah decision cikgu or lecturer, tapi aku terima semua ilmu yang dorg beri. Sekarang pun aku tak setuju dengan some decision boss or management company aku keja, tapi again aku ikhlas je terima gaji... I can list thousands of other example. Get it?

Total Pageviews

. page counter