Thursday, July 15

Happy Birthday Amzar Rafiq


Aku nak ucapkan selamat hari jadi kepada anak aku Muhamad Amzar Rafiq yang celebrate birthday pertama dia hari ini. So, jom transform blog ni kejap... jadi ala blog kaum ibu...

Kesan ada anak kepada diri aku...


Hilang Penat Kerja
Mungkin ramai bapa ada pengalaman macam aku, macamana penat pun balik dari kerja. Tak kira pukul berapa... kalau buka-buka pintu rumah nampak wajah anak sengih-sengih minta kita dukung memang hilang semua rasa penat. Dulu aku dengar orang cerita, aku anggap orang lain saja la poyo... pada firasat aku, tak mungkin keseoronokan dalam otak kita cukup kuat untuk inform body agar tidak penat. Dah merasa sendiri, baru aku tahu... memang betul. Bukan la seratus peratus hilang rasa penat tu, cuma for a few minutes memang kita akan lupa rasa penat. Aku yang dulu memang jarang-jarang terus mandi lepas balik kerja (selalunya lepak-lepak dulu, tengok tv, minum air), sekarang akan terus mandi sebab lepas mandi nak timang anak. Nak bergusti dengan tv, nak layan dia sembang.


Kurang Outstation
Kalau dulu dapat outstation lama-lama rasa best, sebab dapat duduk hotel mahal-mahal. Sekarang semua trip kalau boleh aku buat balik-hari. Even Pergi K.Terengganu or Kuching pun day trip je. Kalau betul-betul terpaksa barula stay for a night. Kalau kena 2-3 hari dah bosan gila... Fikir nak balik rumah je.


Lebih Berhati-hati Dengan Duit
Dulu kalau ada peluang dapat duit terpijak (project luar, tolong kawan, online biz, etc) memang aku joli sakan. Beli baju, beli kasut, jalan-jalan.... tapi sekarang rasa rugi lak semua tu. So, since aku tau aku ni memang jenis tak boleh simpan duit, aku pass portion of duit free to ke wife aku. Sebab aku tahu, wife aku lagi kronik penyakit 'ingatkan anak'. Habis semua duit dia belanja beli barangan budak. Hahaha.... Car seat 2, Stroller 2, pam susu 2.... Every week beli baju baru....macam-macam lagi.


Control Bercerita
Masa aku bujang dulu, aku sedikit menyampah kalau kaum bapa bercerita pasal anak mereka. "Anak aku suka ni, suka itu...." .... "anak aku dah pandai minta-minta"..... dan macam-macam ayat lagi yang aku menyampah. Tapi sekarang, padan muka aku sendiri... aku pula yang terover bercerita. So, everytime aku rasa dah terlebih, aku kena control. Simply stop, or buat lawak denagn harapan orang lain tak mula bosan pasal aku membebel hal anak.


Alasan Kukuh
Hahaha... memang ada anak membantu dalam memberi alasan kepada banyak situasi. Datang kerja lambat, miss appointment, terlupa janji dengan kawan, jemputan ke majlis bosan dan apa saja acara. Simply cakap, "anak aku nangis" la or "hantar anak cucuk cukup bulan" or "anak meragam"... confirm orang lain akan terima. Hahahha.... nak cakap "anak kurang sihat" takut pula jadi doa. Even boss aku pun, kalau dia call aku after office hour, then kalau dia terdengar suara anak aku dok bising dekat phone, dia akan cepat-cepat end the conversation. Konon-konon taknak ganggu quality time aku ngan anak la...


Sekali lagi.... Happy Birthday to My Amzar Rafiq

"Timang ta timang Bah ter.... timang ta timang...."

5 comments:

lankapo said...

setahun dah ke..happy belated birthday Rafiqq

so nk bgthu ko dah jadi bapa mithali lah skrg ni yer heheh

sudah laaa..hehe
semoga menjadi bapa yang bertanggungjawab dan penyayang

neewa76 said...

Happy Birthday Amzar...Blh la dpt adik plk...heeee

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

happy 1st birthday sayang ibu n abah..moga jadi anak yg soleh! aminn..

Manje said...

cepat masa ber lalu ... Tahniah! Happy birthday amzar ...

bad said...

happy belated birthday!!
besar aanak ko dah ek dood.. :)
semoga jadi anak yg soleh..

Total Pageviews

. page counter