Tuesday, August 31

Why AirAsia Sucks!

Dah lama aku start tulis posting ni, tambah sikit-sikit... akhirnya siap juga. Post je lah, before posting Selamat Hari Raya beberapa hari lagi....

Nope, I’m not gonna touch about delay…. Flight delay tu biasa lah, Emirates pun ada delay. Tak kira lah kalau ada yang kata AirAsia telah membanggakan Malaysia with their achievement, their bold approach, smart business plan, etc… Low cost carrier bukanlah di pioneer oleh AirAsia pun. Pada aku they still Sucks…

The big reason simply because they cheekily (if I can use this word) suck money from our pocket. Memang nampak macam win-win situation, we just pay for selective service we required. But, there are significant numbers of incident happen to me or person close to me that made me think… AirAsia dah cross the line. Mereka berusaha sehingga tahap melampau untuk cut cost or cari duit lebih, which ever we look at it lah.


1. Counter Service Macam Sial

Last few months, aku ada urgent trip to Sibu (less than 24 hours plan), aku beli tiket kat kaunter Subang Airport. Aku pula bengong, tak tahu kaunter buka pukul berapa… seingat aku FireFly buka awal, since kalau naik flight pagi, around 7 something, aku perasan kaunter dah buka. Aku assume AirAsia pun sama la kot. So, aku sampai kat airport Subang around 7:30. Memang FireFly dah buka, even Berjaya Air yang cuma offer flight ke Tioman dan Redang pun dah start berniaga. AirAsia office jualan gelap lagi. Then, aku pegi baca… gilo hampeh… pukul 9 baru start. So, aku pegi breakfast dulu and 8:45 aku pergi semula. Ada seorang mamat tunggu depan pintu. Aku jadi orang nombor 2 berbaris. Then, start datang seorang demi seorang pelanggan, jadi la dekat 10 orang. Pukul 9 bila pintu dibuka, mamat 1st tadi cepat-cepat ambil nombor then bila aku nak ambil nombor ada seorang minah cun potong line. Since dia awek, cun pula tu… mesti la aku biarkan. So, aku jadi nombor 3. Seriously aku menyesal biarkan minah tu potong aku. Kaunter yang dibuka cuma 2, then mamat tadi ada big problem tersalah book flight yang sama 2 kali… and minah tadi rupanya nak beli tiket for the whole family ke Australia. Kat depan kaunter tu lah dia baru nak call adik beradik, mak bapak dan ahli-ahli rombongan yang lain. So, after 45 minutes baru sampai giliran aku. Mamat tadi berambus dengan hati panas, and minah cun masih terkial-kial nak plan trip sambil berbelas orang lain kat belakang dah mula buat muka fed up. Then, aku ingat aku punya urusan simple lah. Sekadar nak beli ticket untuk petang nanti. But…Lepas confirm semua benda, bayar… then awek tu cakap… tunggu print bang. Aku tunggu more than 10 minutes, printer masih belum print. Aduh! So, end up aku pun terpacak depan kaunter for 20 minutes… hanya nak beli tiket je. Kalau FireFly less than 5 minit dah setel.

Reason, they want customer to use they online booking… they discourage walk-in transaction, so most probably they will be able to cut operating cost for human resources.


2. Careline Hampeh

Dulu aku dengar ramai complain careline Stremyx ntah apa-apa. Sebab utama adalah kerana they will only entertain valid subscribers, wakil-wakil jangan harap akan dilayan. Satu lagi, waktu menunggu lama sebab kakitangan yang kurang. Complain ni sampai ke Suruhanjaya Komunikasi, and most probably dah improve kot. Tapi, compare dengan AirAsia… AirAsia jauh lebih teruk. Memang susah gila nak cakap dengan ORANG, hampir setiap perkara ‘dimesinkan’. Lepas tu selalu sangat dia ulang promosi-promosi di antara waktu kita menunggu. Then, bila ramai orang complain... Seperti biasa, they solve the problem by ask us to pay more. They create prime line which cost us RM1.95 per minute. Perrggh…! Dah macam zaman dengar cerita hantu atau lawak jenaka menggunakan fix line satu ketika dulu.


3. Layan Mat Salleh Lebih

Last few months aku ada naik AirAsia X, penerbangan selama 8 jam. Masa pergi naik flight malam, so confirm lepas 1-2 jam semua pakat-pakat tidor. Then masa balik, siang… aku planning awal-awal lagi nak sewa portable media player, RM30. Dalam tu aku dah tengok ada beberapa movie, tv series, cartoon dan banyak lagu. Confirm aku tak bosan nak habiskan 8 jam masa penerbangan. So, lepas duduk je aku terus order kat pramugari. Dia cakap, tunggu semua penumpang dah masuk baru boleh start aktiviti jual beli. Lepas take off, macam biasa flight attendance transform jadi juru jual makanan. Again aku minta player tu, dia cakap kena tunggu lepas habis jual makanan dan minuman dulu. Aku still sabar…. Then, aku terdengar 2 group mat salleh kat depan aku order player yang sama, sekali dengan beer dan liquor. Then pramugari hantar 4 biji media players sekali dengan air setan yang mereka order. Darah aku terus menyirap dan tanya kat minah tu. Dengan penuh selambar lembu dia dia jawap “Sorry encik, player tu dah habis…. We only have 20 pieces per flight”, then dia buat gaya ayu berjalan ke belakang. Aku terus bangun follow bontot dia and create a scene lah. Aku membebel dan questions their decision being bias dengan rakan senegara sendiri. Group pramugari dan pramugara tu still nak tipu aku dengan cakap mat salleh tu order player tu masa diaorang masuk flight. Celaka gila! Padahal aku dengar sendiri dia tanya pasal player tu almost 1 hour lepas aku tanya, dorang duduk few seats away je dari aku. Then, nak jaga hati punya pasal ketua pramugara tu janji nak cari satu untuk aku. At the same time, 2 out of 4 players yang mat salleh tu sewa dipulangkan sebab rosak! So, aku cakap tak payah buang masa lah nak cari untuk aku, pergi cari player ganti untuk mat salleh tu, then kalau perlu follow mat salleh tu masuk toilet, boleh tolong lap bontot. Berubah muka-muka pramugari dan pramugara masa dengar aku cakap cam tu.

Reason utama aku rasa AirAsia bias towards foreigner selain daripada mereka ada banyak duit and sanggup berberlanja lebih dalam flight, adalah kerana foreigner ni rajin langgan masalah travel atau join website-wesite travel compare to Malaysian. So, they will give good review or jawap soalan survey dengan jawapan yang positive towards AirAsia. Buktinya, AirAsia menang banyak anugerah internationally base on customer feedbacks and comments.


4. Seat Booking

Kan dulu AirAsia ni free seating, so memang berlari la orang menuju ke plane. Sampai ada yang jatuh-jatuh. Lawak-lawak. Pastu, AirAsia tak bagi lagi free seating, sekarang seat dia allocate masa check-in. Kalau nak seat cantik, book la awal-awal. Kalau tak book awal-awal and bayar additional fee, satu family mungkin akan duduk jauh-jauh. Sistem mereka sesuka hati bagi seat, tak kira lah kalau kita check-in masa yang sama. Tetapi, semasa tempoh transition tu tiada sebarang back-up disediakan. Member aku book sebelum seat booking sistem diwujudkan. So, bila dia dapat seat yang jauh dari wife dia masa check-in, dia question lah. Awek kaunter dengan penuh belagaknya beritahu yang dia perlu book awal-awal dan bayar, padahal masa dia book takde lagi sistem tu! Bila dia tak puas hati, pekerja AirAsia, buat tak tahu je. Sekadar suruh member aku minta tolong anak kapal tukarkan seat bila dah naik nanti. Masa atas kapal, memang anak kapal takde masa nak tolong kita switch seat, pandai-pandai la kautim dengan passenger lain.


Pada aku FireFly much better than AirAsia, terminal Subang pun lebih tenang dan relax berbanding LCCT yang dah macam pasar borong.

Aku harap lebih banyak syarikat penerbangan tambang murah muncul di Malaysia, lebih kompetatif dan lebih banyak pilihan kepada kita. Satu lagi, kawan-kawan aku tahu lah... aku memang benci AirAsia sebab mereka sponsor Man. Utd. Hahaha....

12 comments:

yan said...

aku sokong hang dood pasai AA yg hampeh ituuu... caya la with this posting... slamat ghaya...

Fid said...

dood
maka naiklah Malaysia Airline weh
kalau ke luar negara better ambik MAS la
kalau dekat2 tu AirAisa bley la tapi aku naik sekali tahun 2003 aku taubat tak mau naik dah!

kalau dikira2 balik sama je naik AA ke MAS tuh
yg MAS tu mmg gedabak ko bayar
dan ko nak komplen apa pun komplen la
tak de org layan pi tulis kat blog depa ka kat utusan ka kat the star ka sure ada yg akan bertindak

Kap said...

selamat kembali.

air asia, axiata, failed!!

acer, canon, national, panasonic A+

neewa76 said...

nk tambah..sit dia sempit gler(utk org badan beso mcm sy ler...)...naik bas express pn selesa..1st time naik flight..nk rasa terbang..heee

teek said...

aku pun ada problem dgn AA ni. My friends & i buat group booking & paid for the to and fro tixs. then 1 of us ada emergency kena balik awal, dia naik MAS. 2 days later, our schedule flight home..and somehow lelaki poyo kat kaunter tu takmo kira baggage kwn aku yg dh balik tu, reason being..she's not in the flight. pdhal...ticket dia dh byr + baggage. giler kaya AA ni dood, dh la airport tax hutang berjuta-juta.

and the careline? worst in the world la kot.

Mr.xxxx said...

Aku dah kene dah dgn AA sni better MAS la walau mahal skit..Service AA mmg zero

htsow said...

I share another experience.............

I book flight ticket from Penang to Macau years ago, and today just get to know through a friend that "AirAsia suspense Penang-Macau flight ". As I saw on the AA website that my BOOKING CONFIRMED until today, i didn't see the AIRASIA small notice at bottom! !

31th March have to fly but nobody from AA told us. No phone, no e-mail until today! ! use PREMIER LINE to phone AA and get charge RM150-160, get a stupid answer!! ask me refer website, link, notice, we can't do anything!!! Do you still believe AA? ? Disappointed! !!

Solution given by AA is not going to solution our problems but AA problems. They just refund and we need to wait for up to 60days and my friends get the refund after 120days. Another solution is reschedule and need to top up RM600 per person which is about RM3000 for 5 person of us. Do u think this is fair for us???

Kindly advice by everyone....

Let change the airasia slogan...... NOW EVERYONE CAN LIES
ASS ASIA

Anonymous said...

Call centre dia kena outsource kat syarikat lain. Kalau call centre
problem email kat bolingam@airasia.com

Anonymous said...

pasal PENANG MACAU tu, boleh dapat refund. kalau tak silap saya 23 000penumpang yang terlibat. Call centre tak call dan inform ke ?

komplain bolingam@airasia.com

Anonymous said...

ATTENTION ALL .....WHO WANT TO BUY TICKET AIR ASIA AT PENANG COUNTER - LOTS PROBLEMS HAS HAPPENED ON THIS PLACE WITH LOCAL CUSTOMERS OR FOREIGNER (SIAP MAKI2 BULLSHIT,STUPID ETC)WHICH COUNTER TICKETING PERSON CALL FARA (LOT PIMPLES ON FACE),EVERY CUSTOMER THAT SHE HANDLE WILL CHARGE AUTOMATICLY WITH INSURANCE (RM10.50) + (RM20) PROCESS MONEY WHICH THERE IS NO DETAILS ABOUT THE PROCESS FEE WHEN WE ASK FOR IT). SHE WILL NEVER ASK U FOR WANT OR NOT THE INSURANCE AND JUST SIMPLY INCLLUDE IT IN YOUR TICKET PRICE ,SO THE PRICE WILL BE ALOT DIFFRENT LA, THEN SHE WILL ASK U TO SIGN IN FRONT OF THE PAGES (UTK SELAMAT KAN DIRI).RAMAI CUSTOMERS DATANG COMPLAINT AFTER THAT ,WHICH THEY NEVER ASK FOR THE INSURANCES COVER, THEN SHE SAID,DAH PRINT ,THERE NOTHING WE CAN DO......HA...HA NOT ONLY ME THERE FEW CUSTOMER INCLUDE MY RELATIVES ALSO KENA....WE NEVER KNOW WHAT PRICE IN THEIR SYSTEM ,WE CANT VIEW THEIR SYSTEM,WHEN WE ASK WHY THE WEBSITE PRICE IS DIFFRENT,THEY WILL ANSWER THE SAME ANSWER ,WHEN PEOPLE BUY,THE PRICE WILL GROWN UP.OK THAT FINE,BUT CHEATING LIKE THIS(INSURANCE AA) MAKE NOT JUST MAKE PEOPLE ANGRY WT AA BUT THE PERSON IN-CHARGE (FARA)...PATUT LA BANYAK PEREMPUAN YANG KENA SIMBAH ASID KAT MUKA ,BADAN ,,,SEBB KES2 MCM LA KOT ...JAGA2 LA MAKCIK FARA TAKUT KENA KAT CUSTOMERS GILA (NASIB BAIK MAT SALLEH GAN BINI DIA HARI TAK LUDAH DIA ...TAPI AIR LIUR DAH BERSEPAH HABIS[,.,,,HABIS LA HANG.JGN NAK CARI REZEKI LEBIH (DAPAT COMISSION) DGN CARA TAK HALAL.pATUT LA MUKA DIA PUN NAMPAK SEMACAM AJE ...MENAKUTKAN....

Anonymous said...

Aku nak share experience aku naik AA, Aku ngan wife aku nak pi ke KB. Since seating dah allocated oleh system aku tak kesahlah. Aku duduk seat aku dan wife aku duduk seat dia. Jauh jugalah tapi aku dan wife aku tak kisah. Baggage dah kat atas compartment dan aku duduk diam. Nak jadi ceta compartment baggage kat atas smua tak di tutup. Dan adalah passanger terkial kial nak letak compartment. Datang stewadess cun ni cuba tonjol bag passenger, yang peliknya stewardess ni macam sengaja nak tonjol tek dia kat kepala aku. Aku dok macam bodoh je, Patutnya aku pusing kepala buat letak muka kat tetek dia. Wife aku nampak dia bising lepas turun kat KB. From then onward dia tak bagi aku naik AA. So aku sampai sekarang naik MAS atau Airline lain..

runchocfetish said...

Policy airlines mmg mcm tu, if the passenger is not on board diorang takan accept baggage korang. Bukan airasia je, kalau kau naik mas ke malindo ke. Sama je

Total Pageviews

. page counter