Wednesday, November 3

Kenapa Aku Perlu Diet?!

My real life friends and those yang biasa baca blog aku mesti tahu (aku ada jugak letak gambor kat sini) aku ni dalam golongan overweight.

Berat badan aku memang berkadar terus dengan umur... masa sekolah rendah dalam 30-40 kg, then naik sekolah menengah cecah 70-80 kg, masuk university start jadi 3 angka…sekarang dah cecah 150+ kg...! Dah layak sangat nak masuk Biggest Loser.

Pernah sekali je, sebelum kahwin aku try-try diet, masa bulan puasa aku kurangkan makan nasi. Ada la kurang beberapa kg. Then, lepas kahwin... naik mencanak-canak.

Kenapa aku terfikir nak diet sekarang?

1. Cepat Penat

Ini adalah sebab utama kenapa aku terfikir nak kuruskan sedikit badan aku. Jangan kata penat masa main sukan, malahan buat aktiviti harian pun aku dah mengah. Jalan kaki pergi ke kereta yang jaraknya beberapa puluh meter pun aku akan rasa nak mati. Naik tangga, jalan laju-laju nak masuk meeting atau bawa barang banyak... lagi lah teruk. Even sembahyang subuh 2 rakaat pun boleh berpeluh! Dengan kerja aku sekarang yang banyak kena travel, memang penat betul rasanya. Bila cepat penat akan effect banyak perkara, buat kerja pun malas, nak jalan dengan family berat hati... even nak kejar anak aku yang dah pandai jalan pun aku rasa membebankan. Produktiviti kehidupan semuanya slow. Penyakit berlengah, bertangguh, take it easy... semua akan muncul secara semulajadi.



2. Sakit


Last few weeks aku kena sakit resdung. Sejenis resdung la, bukan resdung biasa yang melarat-larat dan terpaksa pakai lilin nak keluarkna ulat tu. Just ada mucus dalam saluran pernafasan. Hidung dan bawah mata rasa sakit. Then, aku pergi hospital untuk check. DEMC, hospital baru pindah kat seksyen 14, Shah Alam. Lepas x-ray, doctor biasa tak dapat nak pastikan sakit apa. Aku pun dioffer ke doctor pakar. Aku setuju dan dibawa ke Clinic ENT, tingkat 1. Doktor pakar tu, masukkan tiub fiber optic nak tengok keadaan dalam hidung aku. Barulah nampak ada hingus-hingus dalam gua-gua disepanjang laluan saluran penafasan. Then, dia dengan confident cakap… “Awak ni bangun pagi mesti rasa letih, kan?”. Memang betul pun… selama ni aku ingatkan sebab tak cukup tidor ke, atau day before aku kerja or main penat sangat. Tapi doctor tu terangkan tak kiralah berapa lama aku tidor, bila bangun akan still rasa penat. Seingat-ingat aku betul juga, tak kira aku tidor macam baby pun… let say from 10 pm to tengah hari esoknya, masih akan rasa penat. Then, doctor tu ceritakan pasal kegemukan aku menyebabkan oksigen tak dapat nak dihantar ke otak dan organ-organ lain dengan lancar. Jadi semasa tidor, organ-organ aku akan kerja lebih compare to orang lain just to get an oxygen supply. Sepatutnya, time tidor organ kita semuanya rehat… produktiviti slow… tapi untuk case aku tidak. Sama je macam aku berjaga. In case satu hari, organ-organ gagal dapat oxygen time aku tidor, aku akan MATI! Apnea ke apa ntah nama kematian tu. Kira tidor tak bangun-bangun… aduh!... ini dah kes berat. Then, menurut doctor tu lagi kalaupun kejadian tu tak berlaku… organ-organ aku akan still cepat rosak. Yelah, in theory compare dengan orang lain, organ-organ aku everyday kena buat overtime, confirm lah cepat kaput. We talking about major organ macam otak, jantung, buah pinggan, etc. Dammn…! Kesan dari situ lah juga yang membawa kepada penyakit-penyakit lain seperti kencing manis, darah tinggi, lemah jantung… dan sebagainya.

Bottom line, macam semua orang tahu… orang gemuk lebih dekat dengan penyakit. Memang lah ajal maut ditangan tuhan, but still kalau kita yang undang penyakit datang, sapa lagi boleh disalahkan....



3. Tak Mampu Dah Nak Beli Pakaian


Ini standard la kot. Sesiapa yang pernah gemuk atau kenal orang gemuk memang merungut susah cari baju. Tapi sekarang tidak lagi. Senang… senang nak dapatkan baju size besor. Cuma kena readykan duit je lah. Ada beberapa kedai even shopping complex yang ada section khas untuk size XXXL ke atas. Tapi harga memang cekik darah. Baju cap ayam, tapi harga macam branded. Jeans pendek pun beratus-ratus ringgit. T-shirt takde kolar pun cecah RM80 – RM90. Bawah RM50 memang takde. Kemeja, seluar slack, jaket… toksah citer lah. Sakit je hati aku. Then, sebab badan aku selalu naik… almost every 6 months aku kena beli satu set yang baru, t-shirt, kemeja, seluar, tali pinggang… kadang-kadang tak sampai 6 bulan dah kena beli. Aduhai…! Nak beli size paling besor terus, nampak gelebeh la pulak… so, terpaksa lah spend beratus-ratus hanya untuk beberpa helai pakaian biasa.



4. Imej Corparate


Something yang agak sensitive dan mungkin tak berapa penting. Aku pun takde la fikirkan sangat benda ni, sampai lah beberapa insiden berlaku kepada aku recently. Lepas aku berhenti kerja beberapa bulan lepas, masa dalam proses nak join company baru, sebab aku ni boleh tahan famousnya dalam industry yang aku keja… ehem..ehem, aku dapat beberapa phone calls. Phone calls ni kira macam offer aku kerja tak kiralah dari member yang aku kenal or dari sesiapa entah yang dapat nombor aku dari kawan kepada kawan kepada kawan kepada kawan aku, kononnya. So, aku just layan lah… tak rugi pun survey market diri sendiri. Ada yang panggil interview, ada yang ajak lepak-lepak minum, ada juga yang terus suruh kerja.. Hahaaha (bangga2)…! Yang menariknya, almost all… komen the same thing. Tak kisah lah, member lama ke atau baru kenal, tak kira mereka memang nak aku kerja or dah nak reject tapi point ini mesti ada. They put it in very nice way lah, macam-macam lenggok bahasa… tapi hakikatnya mereka nak kata… “Kau ni gemuk sangat, nak bergaya pun susah, nampak selekeh, mencemar imej organisasi kami”… Huhu..! Sedih….sedih. Again, they use the nicest words lah, taknak bagi aku kecil hati. Tapi aku faham maksud mereka. 2nd kes pulak, aku tak boleh nak mention secara details. Cuma ada seorang VVIP yang agak berpengaruh. Dia straight forward je nasihat aku suruh kuruskan badan. Dia kata, kebanyakkan orang berkedudukan, tak kiralah politician, kerabat, businessman berjaya, etc… they hate dealing with orang gemuk. Aku malas nak dia elaborate more, aku setuju je lah. Yela kot, gemuk ni mencerminkan imej yang kurang enak… lambat, lemah, selekeh, dan macam-macam lagi.



5. Anak


Sebab sebenar, sebab terbesar aku decided untuk berdiet adalah kerana anak. Padahal semua reason kat atas tu dah lama wujud dalam kehidupan aku, dari dulu lagi dah menghantui fikiran aku. But aku cuma abaikan je, prinsip tak peduli dan terus berseronok memang best. Tapi, betul la kata-kata orang yang pernah aku dengar dulu, bila kita dah berkeluarga barulah kita akan lebih appreciate our life. Aku nak cari rezeki seboleh mungkin untuk kebahagian family, aku tak nak bazirkan duit untuk beli baju setiap bulan, aku tak nak sakit yang kronik, aku tak nak mati cepat…. Aku nak tengok anak bujang aku membesar. To be more emotional and sentimental, aku harap biarlah aku meninggal dunia tatkala anak aku cukup besar untuk tolong angkat keranda dan cukup dewasa untuk mendoakan aku. Or, kalau tengok gambar atas tu, biarlah sampai dia dah pandai drive kereta sendiri... bukan dok sibuk main stereng kereta aku. Hahahhaa....

So, aku decided aku nak start my diet regime. Aku chose carbohydrate diet or famously know as Atkins Diet. Reason utamanya adalah kerana diet ni melarang kita dari berasa lapar, … kan ke best tu… Korang search la sendiri kat internet pasal diet ni. Aku pun bukan memandai pilih diet ni, wife aku pun rekomen almost the same konsep, then kawan-kawan pun ramai yang agreed.

Jadi, bermula last week... 25 October aku start la berdiet. Menurut kata orang yang pengalaman dalam hal diet ni, kita kena beritahu seramai mungkin kenalan yang kita berdiet. Reasonnya cuma satu, untuk kuatkan semangat. So, kalau nak putus asa tu, ada la rasa malu sikit kot. Hahaha...! So, mana lagi tempat paling best nak annouce, takkan aku nak promote dalam media pulak... Facebook lah....

Berduyun-duyun lah kawan-kawan komen. Standard la, ada macam-macam jenis komen... bagi support, bagi tips, kutuk2 gurau (kot), bagi pesanan.... macam-macam. Satu lagi benda best, sekarang ni kalau jumpa kawan-kawan lama or even kawan-kawan baru, topik aku berdiet akan jadi salah satu bahan bualan. Seronok juga dengar pendapat kawan-kawan. Ada yang logik, tak kurang juga yang mengarut. Baru aku tahu ada pelbagai jenis diet, Beer diet pun ada... kira minum beer je for few months, pun boleh jadi kurus... macam-macam.

Nanti bila dah kurus, aku akan pilih salah satu produk supplement yang sesuai dan mula promote. Untung-untung, boleh jadi another raja MLM.... nantii nama aku akan dijaja diseluruh pelusuk negara, dalam dewan-dewan dan di kedai-kedai mamak masa sessi TT (table talk).... Hahhahahha...!

Apa pun... wish aku all the best!

10 comments:

Percaya said...

Ape-ape pun aku support untuk mr.Right diet...mesti boleh punya...!!!

Adiee said...

caya lah dood... aku sokong 100% program ko nih... all the best...
TT? cm knl je ayat tu... hahaha

Adiee said...

cayalah dood... aku sokong 100% program diet ko nih...
TT? mcm pernah kudengar... tp dimana ya? hahahha

Mr. Right said...

percaya, thank you.

Adee, hehehe... lepas ko bgtau aku maksud TT, baru aku perasan, ramai jgk member2 MLM aku ajak aku pegi TT. Hahahaha...

Anonymous said...

makanan harian apa bro ? rasanya tabiat permakanan kena ditukar. banyak 'makanan sampah' berada dalam pasaran sekarang. industri makanan adalah industri yang menguntungkan.

produk diet tu mengarut saja.

blog ini best
http://thesecretmedicines.blogspot.com/

@r3|4^2 said...

salam bro. aku ni selama ni just pembaca tegar je blog ko ni hahaa. ni baru nk komen.

try usha sini -> http://taknakgemuk.blogspot.com/

ni style atkins gak. tp cara penerangan dia lebih rasional. aku penah try, menjadi, walaupun slow. tp kena maintain la..

good luck bro.

Norfa Lyana said...

wah...gudlcuk...
semoga diet MR roght berjalan ngn lancar..
saya pon nk berdiet skrg ni..
hhehe..tp biase la.. kejap2 je..huhu..nih baru mula balik..
huhuhu

Nasa said...

Insyallah blh bro .. Aku pon terpaksa gk turunkn berat badan dl psl dh kena sakit belakang jd nak tak nak kena buat gk hehe .. Try jogging or cycling ..byk membantu gk tuj

Punk Princess said...

Cuba baca www.sususejat.com

selamat berdiet ;)

Mr. Right said...

Ano,
Aku cuma kurangkan makan karbohidrat, gula dan avoid lemak lansung.

@r3|4^2,
Memang 2-3 org rekomen aku baca blog dia. Aku baca juga, byk gak ilmu dapat kat sana. Thanks.

Norfa Lyana,
Jom sama2 kita diet... semoga berjaya.

Nasa,
Ko sakit belakang? Ooh... selamat berdiet.

Punk Princess,
Thanks. Tapi mamat tu macam berlagak sikit lah. But still penuh ilmu blog dia.

Untuk makluman yang nak tau... after one month... berat aku dah turun... 6kg... Pelan2 kayuh...

Total Pageviews

. page counter