Friday, December 17

Jom Meniru!

Siapa kata aktiviti copycat sesuatu yang menjanjikan kegagalan? Japan dah berkurun mengamalkan cara sebegini untuk memajukan negara mereka. They just follow kegiatan ekonomi di US atau Europe. Dari zaman industry berat, zaman electronics ke zaman I.T... Japan asyik tiru je inovasi negara lain… but they improvise almost the same product, system or technology.

Kalau Jepun bukan contoh yang jelas atau concrete enough, let’s study beberapa contoh yang lebih mudah difahami dan tidak memerlukan aku mengorek fakta-fakta sejarah yang memenatkan dan tentunya arguable. Salah fakta, sia-sia je aku kena kutuk.

Instead, jom tengok yang lebih dekat dan yang lebih simple.

AirAsia

Tony Fernendes dalam salah satu posting blog beliau ada menceritakan bagaimana dia start membina AirAsia. Aku tak ingat it is a blog posting or article di mana-mana, but aku ingat Tony cerita bagaimana beliau resigned dari group Warner di US then melepak di club somewhere in UK, before planning nak balik Malaysia. Then, dia tengok ada news or documentary pasal budget airline di UK. He hooked to the tv screen for few minutes, then decided to take a closer look. Next move Tony pergi ke UK bajet airport and perhatikan how it all works. Lepas berpuas hati, dia balik Malaysia and beli AirAsia dengan nilai seringgit bersama hutang beratus juta. And the rest as clise as its sound, became history…. Now AirAsia officially the best budget airline in the world for two years running. And if we look further into Tony’s business idea likes Tune Hotel, Tune Money, Tune Talk… semuanya adalah copycat Sir Charles Bronson’s Virgin Empire. Virgin Hotel, Virgin Record…. Etc. So, business venture wise, boleh la di simpulkan Tony Fernesdes adalah peniru terbesar Malaysia zaman ini… Hehehehe…!


Facebook


Currently Facebook’s management waiting to celebrates their 1 billion register user. There are no such online or offline organization manages to gather that gigantic number of registered member. But, as we all know…. Facebook is not the first social networking page. Friendster, Myspace, Tagged started way early than Facebook. But how Facebook that start as internal network page for campus boy rates their female counterpart become so popular? It is not the most original idea at all… while Mark Zuckerberg creates Facebook, other social networking sites already in the market. But, by study closely all the sites… plus significant portion element of luck, Facebook now become a latest contender to challenge Google as king of world wide web. Kalau tengok filem Social Network (or baca synopsis) even idea asal Facebook kononya diciplak oleh Zuckerberg daripada idea asal kawan dia. Dalam bidang I.T especially yang related dengan online, sememangnya pioneer for any field bukanlah mereka yang paling berjaya, those yang copy the idea and manipulated the system better yang akhirnya akan jadi multibillionaire. Zynga bukan platform online game pertama yang wujud, Window bukan the 1st operating system, Youtube bukan 1st website offer video sharing service even ada banyak search engine website wujud sebelum Google muncul dan conquer our Internet with their endless product line.


Spain World Cup Victory


For years everybody knows Spain have handful numbers of talented footballers. Before 2008 European victory, Spain dubbed as the biggest underachiever football team of all time because they always stumbled in biggest stage of competition. But In South Africa, Vicente Del Bosque took the simplest and safest route possible which is duplicate Barcelona strategy. With Puyol, Pique, Aniesta, Xavi and Busket as core of the team…. Del Bosque just replaces other familiar Barca character with similar type of player he can pick. Ramos for Daniel Alves, Alonso for Marques, Villa for Messi and upgrade Pedro role. Hasilnya… not just crowned as world champion, but an unofficial title as most entertain team ever, even surpass Brazilian famous 60s and 70s teams. For those who familiar with Del Bosque’s Real Madrid team dulu… we can see it is totally different from Guardiola’s Barcelona style of play. But, Del Bosque smart enough to ignore his own ego and just follow Barcelona proven recipe which won 6 titles in one season to their credit.


Conclusionya….

1. Jangan takut, jangan segan, jangan teragak-agak nak copy idea orang lain tak kiralah apa bidang yang kita ceburi. Cuma buatlah dengan cara paling etika dan make sure kita ada cukup idea nak menambah-baik, jangan end up macam kes Kawanster.Com… Hahahaha!

2. Idea yang cukup innovative mesti disokong dengan kepala otak yang creative, baru boleh kaya raya!

3. Jangan salah faham, meniru is obviously NOT the only way to success. Kisah pioneer yang berjaya aku rasa lagi banyak compare to copyist yang berjaya. And most cases, original far better than reproduced product.


1Malaysia
Mungkin Najib dan penasihat-penasihat beliau pun sedar konsep ‘tak salah meniru asalkan benda tu baik dan memafaatkan semua pihak’. Sebab tu tanpa segan silu mereka ambil prinsip One Israel dan transform jadikan 1Malaysia. Brilliant!


2 comments:

Dzulfikri zulkiflE said...

pasal 1 malaysia jgn salah faham ,
1 indonesia pn ade dulu, 1 japan pn ade dulu..program 1 murid 1 susu pn ade dulu..huhu

ザ-sylver-shooter said...

tiru konsep, idea and implemention takpe kot, even sgt digalakkan for those who eager to move forward but his idea hd been done by others..(kes cuak dicop plagiat blablabla, by the end , bungkus)


tapi klo ciplak sebijik2 macam gojjie, Hi-phone and mc duck mcm china wat tu camne lak ye...?
sama ke mcm kes2 atas ni..

Total Pageviews

. page counter