Wednesday, December 29

Malaysia King of ASEAN Football

Champion of AFF Suzuki Cup 2010....MALAYSIA.


Ini bukan kejayaan Dato' Lee Chong Wei menang Super Series atau Dato' Nicol menang pingat emas World Sport Games atau Azizulhasni clinched keirin World Cup... ini pasukan BOLASEPAK MALAYSIA JADI JUARA ASEAN!

Before tournament start not much we hope from Rajagopal young squad. Many believe Raja's hanya pandai manage team untuk Games yang lazimnya untuk under-23 players with 3-4 seniors. AFF Suzuki Cup totally different ball game altogether. Semua pasukan hantar senior team.... banyak yang import player, Philippines even 'nuetralised' half of their team. Then, bila 1st game kena balasah dengan Garuda 5-1 semua orang lupakan AFF Cup. Aku pun start questioning Raja's decision tak include Kapten Juara Piala Malaysia, even top goalscorer Super League hanya memanaskan bangku simpanan, Safiq Rahim overtook his own state captain (Amri) and suddenly became captain bila both kembar injured. Team takde leader untuk guide pasukan... takde hero yang boleh turns the game especially during critical moment. Even season campaigner dari top teams macam Ideris Karim, Rizal Zambry (Negeri Sembilan), Farhan, Daudsu (Kelantan), Manaf Mamat, K.Rajan (Terengganu)... semuanya not even selected.

Then, bila lepas grouping..... baru semua nampak perancangan Rajagopal. Dia memang tak suka star player lansung. Even experience young player macam Khyrel Muhaimin pun duduk kat bench je. Dia built a solid discipline squad.

After 1st leg di Bukit Jalil, whole nation with 240 millions rakyat tiba-tiba jadi the biggest sore loser in the history, they blame laser pointer to bomoh after lost 0-3. What a joke.... bukan sahaja tweet-tweet bangang, sampaikan President sendiri bertukar jadi budak-budak masa press conference dan setuju dengan faktor remeh seperti laser dan keeper kena bomoh sampai gatal-gatal satu badan. Hahahahahha...! Keselamatan player dan few hundred dikhuatiri. Satu negara dari president, pemimpin politik, pemimpin persatuan sukan, pak-pak menteri, wartawan, artis.... semua provoke pasukan Malaysia. Giler.... Even ada keta kebal dalam stadium....!

But, young Harimau Malaya relax and cope brilliantly with all the pressure. Hasilnya....


Kudos to Rajagopal, keeper berani mati (Khairul Fahmi), 2 very young central defenders, prolific striker Safee Sali, flamboyant midfielder Nursharul Idhan...and the whole team.

You guys really make us proud.

Update:

Late last night, PM announced this Friday (31 Dec) public holiday bagi meraikan kejayaan wira-wira negara. Aku percaya decision ini sedikit sebanyak dipengaruhi oleh Twitter yang minta @najibrazak dan @1malaysia bagi cuti. Beratus ribu Twitter dari Malaysia memohon kepada PM agar diberikan cuti and aku tak kisah lah ini another political stunt ke apa, janji PM and his team smart enough and bagi cuti pada 31 Dec instead of today... Kira boleh celebrate tahun baru gila-gila la rakyat Malaysia. So, harapnya pihak media akan bagi sedikit coverage untuk 'memperkenalkan' player Malaysia kepada rakyat. Aku percaya more than half of the team even peminat bola pun tak berapa kenal muka mereka. Kira kalau jumpa di shopping complex pun mungkin kita tak perasan. Talking about Twitter, memang few days before final berlaku perang Twitter antara rakyat Malaysia and Indonesia. Since pengguna Twitter Indons antara paling ramai di dunia, memang 'kalah' la penghantar Twitter Malaysia. Even world ranking pun semalam trending #garudafightback antara tertinggi di dunia!

Tapi aku sempat baca beberapa Twitts yang lucu dihantar oleh para Twitterers Malaysia, antaranya:

"Pukul berapa Tok Harimau, pukul #Garuda kaw-kaw"

"#harimaumalaya dinner #garuda penyet and pecal #garuda tonite"

"#harimaumalaya kecewa @juliaperez tak kotakan janji nak buat #bralaser show"

"Kalau telcos Malaysia & Astro tak tukar gambar Lampard, Torres, Messi kpd Safiq, Safee dan SharulIdlan, aku akan ngamok"

"Selepas buat research, laser mmg x dapat kalahkan Khairul Fahmi sebab dia sepet..."

Talking about Khairul Fahmi, pada aku dia deserve dapat some indvidual award, samaada perlu adakan award goalkeeper terbaik, best performance on final matches or bagi kan MVP award instead bagi kepada captain Indons yang miss penalty dan coach dia sendiri bawa dia keluar time pasukan perlukan goal. And trending KhairulFahmi naik top 10 di ranking Tweeter dunia, even beats trending #harimaumalaya and #ilovemalaysia (sebab Twitters Indon pun hantar pasald dia). Ramai giler gadis-gadis tiba-tiba minat kat dia, even awek indons dan artis-artis pun Twit pasal Khairul Fahmi Sayangnya mamat ni dah ada awek... Elia... ini blog (http://jejariruncing.blogspot.com/) dia yang kena tempias dengan di kunjungi oleh ribuan pelayar internet Malaysia.

Tadi dalam pukul 4 petang, diberitakan kepulangan Harimau Malaya (or Harimau Malaysia, orang Borneo kecik hati) disambut bagai wira di KLIA. Penuh peminat di airport... fuh! dah macam Spain menang World Cup. Esok ada perarakan kemenangan di KL kot....Hahahaha!


Again... Tahniah kepada pasukan bolasepak Malaysia!

5 comments:

Kuey san said...

Yeahh tahniah untuk Harimau Malaya. Ini skuad terbaik setelah beberapa tahun. Bagusnya apabila rata2 pemain adalah U-25. 17tahun menanti... akhir!

Jumaat cuti. yay!! ;)



ps: start beli jersi Harimau Muda plak skang. Hold dulu EPL ;p

malaysian proud said...

indon mmg ramai yg kurang akal. belajar tak habis. IQ rendah. termasuklah presiden nya sekali. pttla negara selalu bergolak.

bodoh punya indontard. PENALTI pon tak masuk.... ni salah siapa penalti tak msuk ha bodoh? lu punya player ada gatal2 badan jugak ka masa dia tendang bola. babi punya indon.

rumah.putih said...

ya..mentaliti mmg main peranan. klu mentaliti tahap dunia ke3 lagi.memang la tak berkembang.

ni nak sampaikan piala pun suruh org lain ape cite.SBY TAKNAK SAMPAIKAN???APEKAAHH?/.takde semangat kesukanan Langsung..

memang tak masuk akaii...huhhh...

MALAYSIA JUARAAA!!!! YEAH

syasya said...

yup.. i'm so proud and even dlm hati ada fireworks..

hope they keep up the good work..

Anonymous said...

yup... bangga gile2..
start sokong team malaysia mase tgk sukan sea 2009
time final lawan vietnam hehe
n ofcoz la minat kat c safiq 2 hahaha die lari best wooo

Total Pageviews

. page counter