Wednesday, March 9

Jom Sokong Youtuber Malaysia / Vlogger Malaysia

Fuh...! dah lama aku tak buat blogpost yang panjang macam ni......

Aku memang suka layan Youtube. Tapi aku bukan pelayan youtube yang pergi website youtube dan search nama-nama clip yang best, macam “skill messi”, “funny cat”, “stupid joke”… or “aksi gadis melayu”…. Aku lebih kepada mengfollow youtuber-youtuber mat salleh yang popular.

Nigahiga, Kevjumba, Raywilliamjohnson, KassemG, CommunityChannel, HappySlip, WhatTheBuck, WongFuProduction.

Itulah nama-nama youtube celebrities orang putih (tapi ramai yang Asian) yang aku follow. Ada yang aku subscribe to their channel, ada yang aku just go to their channel or website every week (sometimes every day) just to check kalau-kalau they uploaded new video. Most of them memang lawak tak ingat… and since aku dah follow their video for years, so senang aku nak faham lawak-lawak mereka since lawak mereka berulang or related dengan video yang lepas-lepas. Aku juga rajin baca berita pasal mereka di internet… ada yang dioffer berlakon filem Hollywood, dituduh gay, dikutuk sebab kurang sensitive, dituduh endorse product secara senyap… dan macam-macam gossip lagi.

Selebriti-selebriti youtube mat salleh memang popular gila… they make tons of money from Google Ads (obviously lepas Google beli Youtube) and also via product endorsement. Ada website yang try estimate their earning, cecah jutaan dollar per annum. Even web logger (blogger) paling senior, Maddox from Best Page In The Universe pun dah mula create his own Youtube channel, hahahaa…!

Since kita (Malaysian/Malays) suka tiru apa orang putih buat, aku rasa its about time we should have our own youtube’s celebrity. Aku bukan maksudkan music talent yang didiscover di youtube, we have Anna Rafali or Luna to challenge Justine Bibir…aku maksudkan youtuber yang cuma record vlog, berceloteh, buat sketsa, tak kiralah la lawak ke, serious ke…janji upload klip-klip menarik di youtube untuk tatapan peminat.

Most subscribed youtube channel, Nigahiga cuma ada 3 juta lebih subscribers. Ok… 3 juta nampak macam banyak… tapi, imagine kalau 50% pengguna internet Malaysia support one or two youtuber Malaysia… jom buat kira-kira matematik jap…

Penduduk Malaysia – 20 juta (I know 20 plus, tapi nak senang kira, letak 20)

Broadband Penetration – 50% household (at least that’s what MCMC said)

So, basically separuh dari jumlah rumah di Malaysia dah ada broadband (tak termasuk dial up).

Tolak kanak-kanak – let say… separuh.

So, 50% from 5 juta dah jadi 2.5 million. So, kalau 2.5 million ni subcribes to one ot two youtuber Malaysian, that lucky youtuber simply overtake ShaneDowsonTV and become third most subscribed channel. Hahahhaha….!

Hmmm….Now I wonder why syarikat-syarikat media Malaysia tak realize this fact and exploring the opportunity to gain international fame by stage a massive media campaign and promote their (or their proxy celebrity) in Youtube. Aku rasa tak susah mana nak manipulate minda rakyat Malaysia, kan?... Mungkin youtube memang kurang glamer sikit di kalangan rakyat Malaysia, since Internet kita slow… macam seorang CEO syarikat komunikasi Malaysia pernah buat lawak masa meeting dengan MCMC...

”what most of malaysia internet user see in Internet”?.

...ramai yang jawap, ”politic issue”, ”sports news”, ”pornography”, ”music”.

... then we gave his answer... ”the youtube’s loading circle” ...Hahahaa... betul jugak, kan?

But with all out effort by almost everybody related to communication industry, aku percaya sekarang our internet connection far better than let say, 5 years ago. With 3G coverage, we can even watch smooth youtube clip via our smartphone. Itu belom kira kalau 4G and LTE full swing kat sini.


Back to topic Support Malaysian Youtuber... aku sebagai salah seorang rakyat paling patriotic di negara ini nak promote beberapa youtuber Malaysia yang aku rasa layak untuk di popularkan lagi or diberi promotion free. Layak dalam erti kata aku rasa they smart, talented and most importantly they honest in expressing themselves, not to mention most of them memang kelakor gila…

So, dibawah ni aku listkan pada pandangan aku top ten video blogger, or vlogger terbaik yang berasal dari Malaysia. Samaada memang dibuat oleh Malaysian di Malaysia or rakyat kita yang sekarang berada di oversea. Fuh, penat tu…. Berpuluh-puluh channel youtube aku review, satu persatu. Pada aku, Ini adalah yang terbaik…


http://youtube.com/IniAnwarHadi
Budak Kedah sekarang tengah belajar TESL di Australia. Tak silap aku, dia adalah youtuber Malaysia yang paling banyak subcribers, 7 ribu lebih. Dia berceloteh topik-topik yang menarik dan dengan gaya yang cukup bersahaja dan mencuit hati. Since mamat ni boleh tahan hensem, so ramai la jugak awek-awek minat kat dia.
Seriously, kalau dia continue upload video yang berkualiti... confirm dia akan jadi 1st vlogger celebrity Malaysia.


http://youtube.com/kyopropaganda
Sekumpulan budak lelaki UiTM Lendu, Melaka. Aku rasa mereka ni memang study bidang yang kena mengena dengan pembikinan video or ICT, sebab video mereka lawa-lawa, mungkin juga camera yang digunakan agak mahal. Salah satu video pasal main berus gigi sebagai extreame game... lawak gila.


http://www.youtube.com/matluthfi90

Seorang lagi budak Kedah. Video ucapan hari ibu beliau jadi viral dengan sebab ramai orang upload dan passing-passing di Facebook. Topik dia berceloteh pun menarik dan again, cara penyampaian yang sempoi dan lawak. Antara vlogger yang dapat view paling banyak untuk setiap video, cecah ratusan ribu views….


http://youtube.com/MentolPecah
Dua orang sahabat (rasanya sahabat kot, sebab muka tak sama, hahaha).... Videoa Teka Triki pun jadi glamer sebab ramai orang forward di Facebook. Tapi aku lebih suka video pasal mereka comparekan kualiti karipap dikawasan perumahan mereka, kreatif dan lucu.


http://www.youtube.com/user/afiqsays
Seorang free-lancer yang memang directly terlibat dalam dunia penerbitan filem dan video. Pernah terima award di mana ntah.... aku tak ingat. Tapi kebanyakkan video beliau memang merupakan kutukan sinis kepada golongan-golongan tertentu. Dia kutuk dengan gaya yang kelakor gila, lebih kurang macam movie Mamat Khalid lah. Afiq juga sering selitkan scene-scene lucu yang lucah dalam video dia. Tapi aku sangat suka dengan mamat ni sebab dia sama macam aku... benci dengan Namewee.


http://youtube.com/jasthevamp
Jas... Jamine kot nama penuh dia. Gadis punjabi cool yang berasal dari Shah Alam. Hampir semua video dia in English, but ada satu dalam BM dimana dia jawap tag or meme Saya Kerana Saya.


http://youtube.com/bombunnies
2 orang member (or adik beradik, ntah). Memang kebanyakkan video mereka tak best sangat.... lagi. Tapi aku percaya budak dua orang ni ada potential nak jadi vlogger yang cool. Mereka rajin buat lakonan dan yang menariknya bersungguh cakap orang putih masa berlakon. Hahahhaaa...!


http://youtube.com/cynicalmd
Awek muslimah comel yang dah start upload video beberapa tahun lepas. Topik yang diceritakan kebanyakkannya berbentuk islamik. Tapi dah lama dia tak upload video, mungkin beliau dah habis study medic di Moscow... dah balik Malaysia dan busy kerja sebagai doktor so, takde masa nak buat video lagi.


http://www.youtube.com/user/CikShidaDariParit
Tak lengkap rasanya list ni kalau aku tak letak salah seorang youtuber Malaysia yang dah hampir mencecah taraf selebriti. Hahahaa...! Cikgu Shida dari Parit... memang cukup popular dengan video beliau mimik lagu-lagu dengan cara yang lawak tak hengat. Selalu sangat kita received video beliau di Facebook. Cuma, aku kurang suka video sebegini, pada aku vlogger sepatutnya bukan sahaja mimik lagu orang, kena la bercakap pasal benda-benda menarik juga.


http://youtube.com/VanDeanvar
Taktau apa nama betul mamat ni, dia asal Penang. Antara video beliau yang femes adalah pasal Cikgu Shida. Aku taktau sebab apa, tapi dia memang selalu upload video yang berkaitan dengan Cikgu Shida..... Tumpang glamer kot. Hahahhaa...! Walaupun mamat ni baru start bervlog beberapa bulan... tapi dia memang bersungguh dan rajin upload video. Topik-topik yang dia sembang pun menarik, cuma kurang unsur humor je. Dia juga cukup bangga dengan status dia sebagai budak kampung...


To be honest, aku sendiri baru je jumpa most of the channels kat atas tu. Sebab tu aku tak boleh nak komen lebih-lebih pasal diaorang. Mungkin banyak lagi youtuber Malaysia yang power-power… ntah lah. Chinese, Indian… ramai lagi kot. Aku cuma tahu yang kat atas tu je.

So, kepada kawan-kawan… jom kita sign-up or simply log-in (using our google i.d) di youtube.com and start subscribing to our fellow Malaysian yang bersemangat nak menghiburkan kita dengan video-video menarik di Youtube.

13 comments:

lankapo said...

Luna ? Yuna laa

Tpi asal ramai budak kedah n penang ekk hehe

IniANwarHAdi kena improve lagi effect video dia..

A good start la for Malaysia

Safwan Kun said...

bagus la orang Malaysia pun dah pandai buat channel sendiri..tapi aku lagi suke omputih nye especially Ray William Johnson.. ^^

eyka said...

best lorh..

Ron said...

Ramai tak buat sebab segan :)

Azzah Jelani said...

suka IniAnwarHadi ! :D

joesh said...

oooo...aku baru tau ada vlog nih..n baru tau pasal subcribe mengsubcribe nih...buta it tul la aku nih...muaahah

raffee72 said...

caya lah...

mama hani said...

layan jugak...

Mr. Right said...

lankapo,
A'ah Yuna... typo.

Bdk Kedah n Penang muka tak malu... muahahha... Raja Lawak pun dr sana byk.

Safwan,
Aku pun suka dia. Sempoi n lawak tak hengat.

eyka,
Sapa yg best?

Ron,
Betul2... mcm aku lak, tak pandai nak edit video.

Azzah,
Gatei je bunyinya... hahaha...

Joe,
Setuju. Ko mmg buta i.t. Pandai jailbreak iphone je.

raffee72,
Percayalahhh.....

mama hani,
Layan sapa? mesti minat Cikgu Shida Dari Parit ni...

Anonymous said...

Anwar Hadi is a good public figure.That's why he won for the best personality.

I'm sharing info about Anwar Hadi,while blogwalking.


http://shareyzaghazali.blogspot.com/2011/07/bajetnyewwwwwwww.html

JuzAmmar said...

Saya baru buat vlogging,jadi harap korang check2 la channel saya http://www.youtube.com/user/JuzAmmar

Anonymous said...

faradyable :)

Anonymous said...

video lawak selalu glamer tapi ada juga vlogger Malaysian yang popular sebab kreatif macam novavril jumpa cenel dia pun sebab teraccident masuk facebook dia

mula-mula ingat video orang putih tapu ghupenya budak melayu.Aku subcribe sebab suka tengok gprahic dia korang cari nama ni novavril dalam youtube sure jumpanye

Total Pageviews

. page counter